Kettingzaag / Motorzaag
![]() |
Inhoud (direct naar): |
Motor-/Kettingzagen. |
Wanneer heeft u een Motor-/Kettingzaag nodig? |
Veiligheidsvoorzieningen Motor-/Kettingzaag. |
Cursussen Motor-/Kettingzaag. |
Aanbieders cursus Motor-/Kettingzagen. |
Merken Motor-/Kettingzagen. |
Instructie video: vellen boom met een Motor-/Kettingzaag. |
Een kettingzaag is een enorm effectief apparaat. De kettingzaag wordt aangedreven door een motor die een zaagketting aandrijft. De zaagketting draait rond door een groef in het zwaardmes met een enorme snelheid. De zaag kan vrijwel niet bestuurd worden. De kettingzaag is een van het gevaarlijkste handmachine gereedschap ter wereld. De kettingzaag wordt door veel verschillende mensen en organisaties gebruikt: bosbouwers, brandweer, tuinierders, doe het zelvers, kunstenaars. De kettingzaag wordt ook gebruikt in de bouw: bijvoorbeeld voor het plaatsen van dakkappellen en dakramen. Voor de consumentenmarkt zijn motor- kettingzagen gebruikelijk tussen de 25cc en 50cc. Voor de professional zijn er motor- kettingzagen tot 120cc. De meest voorkomende kettingzaag wordt aangedreven door twee-takt motor en produceert behoorlijk wat lawaai. Wanneer heeft u een Motor-/Kettingzaag nodig? Als u een doorsnee doe het zelver en/of tuinierder bent en de kettingzaag slechts een paar keer per jaar gebruikt is een electrische kettingzaag voor u wellicht de beste keuze. Als u een boom moet omzagen met een doorsnee van 20cm of meer dan heeft u een motorkettingzaag nodig van 45cc of meer. Als u voor het eerst met een kettingzaag gaat werken is het aan te raden met een kleine machine te beginnen (zaaglengte 40 cm of minder). Uiteraard hangt het er helemaal vanaf wat voor taken u met de kettingzaagmachine gaat uitvoeren, maar vanuit veiligheidsoogpunt is het af te raden met een grotere/zwaardere kettingzaagmachine te beginnen. U heeft ook een krachtige machine nodig als u hard hout wilt gaan zagen. Electrische kettingzaagmachines zijn daarvoor niet geschikt. Als u de zaag maar een paar keer per jaar gebruikt en de zaagwerkzaamheden laten het toe dan kunt u volstaan met een electrische machine. Het grote voordeel van de electrische kettingzaag is dat deze veel minder onderhoud nodig heeft dan de twee-takt kettingzaagmachines. Daarnaast zijn electrische kettingzaagmachines stiller. Dat is handig als u bijvoorbeeld rekening moet houden met buren, scholen etc. Heeft u een (hele) grote tuin/veel grond dan geeft de twee-takt kettingzaag u zeer veel bewegingsvrijheid omdat u geen stroomvoorziening nodig heeft op de werklocatie. Als u vooral werkt in de winter overweeg dan een kettingzaagmachine met een verwarmd handvat. Veiligheidsvoorzieningen Motor-/Kettingzaag: Kijk goed naar de veiligheidsvoorzieningen die een kettingzaagmachine heeft: hoe meer veiligheid hoe beter. Bezuinig hier niet op. Zoals gezegd: kettingzaagmachines zijn extreem gevaarlijke machines. Wanneer u overweegt een kettingzaagmachine aan te schaffen houdt dan rekening met het volgende:
De zwaardmes lengte wordt bepaald vanaf de punt van de (ketting) tot waar de ketting in de behuizing gaat. Het gaat hier om de lengte van het deel waar de ketting overheen loopt. De zaaglengte wordt bepaald door de lengte van effectieve zaagsnede die u met het apparaat kunt maken in een passeerbeweging. Realiseer u dat u met een effectieve zaaglengte van 50cm een blok hout van bijna 1 meter kunt zagen (twee zaagbewegingen). U heeft geen zwaardmes lengte van 1 meter nodig. Voor iets minder dan 60cm volstaat een effectieve zwaardmes lengte van 30cm. (Het is het veiligst als u een paar cm ruimte over heeft voor de kettingzaag in verband met het risico op terugslag. ) Als u relatief lichte werkzaamheden uitvoert volstaat een effectieve zaaglengte rond de 30cm. Voor gemiddelde zaagwerkzaamheden: 40cm tot 50 cm. Daarboven komt u in professioneel gebied. Electrische kettingzagen zijn er in lengtes van 30cm tot 60cm. Hoe langer de kettingzaag hoe moeilijker de zaag onder controle te houden is. De kans op ongelukken wordt dan groot. Ook vermoeidheid gaat dan een rol spelen. De zagen zijn zwaar. Hoe langer de zaag hoe groter de mogelijkheid van terugslag. Dit is zeer gevaarlijk. Om deze terugslag te voorkomen: Voorkom dat de punt objecten of de grond raakt. Zaag nooit meer dan één stuk hout per keer.
Als u zich onzeker voelt over het werken met en/of kopen van een kettingzaag: er zijn cursussen voor het werken met kettingzagen. U kunt natuurlijk ook overwegen de werkzaamheden over te laten aan een professional. Aanbieders cursus Motor-/Kettingzagen: Onder andere: Bij deze cursussen leert u onder meer:
In veel gevallen wordt er samengewerkt met Staatsbosbeheer. De cursussen kunnen afgesloten worden met een (officieel) certificaat. Onder andere: Instructie video: vellen boom met een Motor-/Kettingzaag: Een instructievideo waarbij alle (veiligheids)aspecten aan het bod komen voor het vellen van een boom, en het strippen van de boom daarna, met een kettingzaag vindt u hieronder (Engels). {videobox}https://www.youtube.com/watch?v=Teb2bQsqx44{/videobox} |