Een Normale Handzaag is onmisbaar voor elke doe het zelver en professional

 

 Normale Klassieke Universeel Handzaag

 
Inhoud (direct naar): 
 
Normale/Klassieke handzaag.
Welke handzaag moet ik kiezen?.
Plastic en houten handgrepen handzagen.
Tips voor het gebruik van een handzaag.
Merken handzagen.
 

Normale/Klassieke handzagen:

Een traditionele handzaag is een onmisbaar stuk gereedschap voor iedere doe het zelver en professional. Een handzaag is makkelijk mee te nemen en neemt weinig plaats in omdat hij zeer smal is. De handzaag is overal te gebruiken. Geen zorgen over stroom op de werkplaats en/of lege accu's. De handzaag is veel veiliger om mee te werken dan electrisch gereedschap. Er gebeuren veel minder (zware) ongelukken met een handzaag dan met electrisch zaaggereedschap. Electrisch zaaggereedschap kan bijvoorbeeld vingers afsnijden voordat u er erg in hebt.

Een ander voordeel van een handzaag is dat deze veel beter te controleren is dan een electrische zaag. U kunt hiermee precieser en rustiger werken.

Het nadeel van een handzaag is dat het werken fysiek zwaar kan zijn als er veel dikke en/of harde materialen gezaagd moeten worden. Daarnaast is het werken met een handzaag meestal langzamer dan werken met electrisch zaaggereedschap.

Welke handzaag moet ik kiezen:

Om de juiste zaag te kiezen gaat het om de goede grootte en de juiste type vertanding voor het te zagen object.  De vertanding wordt weergegeven in het aantal hele tanden per inch (TPI). Minder en grovere vertanding: grovere snelle zaagsnede. Meer en kleinere vertanding: fijne(re) afwerking.

Vertanding normale universele klassieke handzaag

Voor constructiewerk zoals het zagen van balken, spaanplaat gebruikt u een grove vertanding van circa 7 tanden per inch. Voor afwerkingswerkzaamheden zoals het zagen profielen, pvc, vloerdelen en kozijnen gebruikt u een minder grove vertanding van circa 11 tanden per inch. Voor zeer specifiek werk zoals het zagen van cellenbeton, gipsplaten, pvc-pijpen etc. gebruikt u een ander type zaag die daarvoor speciaal geschikt zijn. Doet u dit niet dan heeft u een grote kans dat uw zaag (zeer) snel bot is. (Bijvoorbeeld gips of cellenbeton zagen met een normale houtzaag is 'dodelijk' voor uw zaag.)

De meeste handzagen hebben tegenwoordig een geharde vertanding. Deze kunt u niet slijpen. Geharde vertandingen blijven 3 tot 5 keer langer scherp. Nadeel daarna is dat u de zaag weg kunt gooien. Niet geharde vertandingen zijn slijpbaar. Deze zagen zijn duurzamer.

Plastic en houten handgrepen:

Plastic handgrepen zijn doorgaans lichter en goedkoper dan houten handgrepen. Dat maakt ze geschikt voor alledaags gebruik. Houten handgrepen zijn zwaarder maar worden over het algemeen door vakmensen beschouwd als 'een klassieke zaag'. Vandaar dat ze (nog) veel te vinden zijn in werkplaatsen.

Plastic- en houten handgrepen normale universele klassieke handzagen

Tips voor het gebruik van een zaag:

Gebruik altijd een scherpe zaag. Oefen uw zaagtechniek op restafval. Zaag rustig en gecontroleerd. Controleer uw zaaglijn regelmatig en corrigeer indien nodig. Plaats het deel van object wat netjes afgewerkt moet zijn naar boven voordat u gaat zagen. Zaag aan de buitenzijde van de zaaglijn. Als u niet helemaal recht kunt zagen of niet helemaal stabiel kunt zagen heeft kunt u het overgebleven restant alsnog verwijderen. Als u bijna klaar bent met zagen verandert het geluid van de zaag: ondersteun het deel wat afgezaagd moet worden anders is er de kans dat het afbreekt.

 Merken:

Onder andere:

Terug naar boven